טכנולוגית מזון (Food technology) היא תחום המחקר והפיתוח שקשור לייצור מזון ושיפור התהליכים הקשורים למזון באמצעות שימוש בטכנולוגיה ומדע.
טכנולוג מזון מתמקד במגוון נושאים הקשורים למזון, כולל תהליכי ייצור, איכות המזון, בטיחות המזון וחדשנות בתחום המזון.
בתחום טכנולוגיה מזון משתמשים במדעים כימיה, ביולוגיה, ביוטכנולוגיה, הנדסת מזון ועוד, על מנת לפתח וליישם תהליכים וטכניקות שונות בייצור המזון ובשיפור התכונות הפיזיות, התזונתיות והחיוניות של המוצרים המזון. דוגמאות לטכנולוגיות מזון כוללות טיפוח תרבותי של מיקרואורגניזמים, תהליכי אירוח, תהליכי סינון וטיהור, שימור, ייבוש, פעולות תרמילים, שימור והוספת חומרים מוסברים, ועוד.
טכנולוגית מזון תורמת לשיפור הבטיחות והאיכות של המזון, להארכת חיי המדף, לשיפור התזונה ולפיתוח מוצרים חדשים וחדשניים. בנוסף, היא תורמת לתחזוקה ולשימור של מזון ולהפחתת האפקט המיני והתרומה לצמיחה הקיימת.
תחום טכנולוגית המזון משתנה ומתפתח בהתאם לצרכי הציבור, לתהליכי היצור המתקדמים ולחדשנות טכנולוגית. המטרה המרכזית של הטכנולוגיה המזון היא ליצור מזון באיכות גבוהה, בטוח ומגוון, תוך שימור התכונות הטעימות והתזונתיות שלו.
מה הקשר בין טכולוגית מזון וייעוץ סביבתי ?
טכנולוגית מזון וייעוץ סביבתי יכולים להיות מקושרים במספר דרכים:
1. יישום טכנולוגית מזון ירוקה: טכנולוגיות מזון מתקדמות יכולות לתמוך ביישום של תהליכים ושיטות ידידותיים לסביבה בייצור המזון. לדוגמה, טכנולוגיות חדשות כמו ייצור מזון מתאים מן הצומח והחי, חידוש תהליכי הגידול והייצור כגון חקלאות ירוקה או בידור מאוזן, ומיתוג ושיווק של מזון עם תו סביבתי.
2. מינימיזציה של פסולת מזון: טכנולוגיה מזון יכולה לשפר את תהליכי הייצור והשימור של מזון כך שיונח דגש על חידוש ושיפור של תהליכי השימור והאחסון של מזון על מנת למנוע ספילת מזון ופסולת מיותרת.
3. ייעוץ וחידוש תהליכים: מומחים בתחום טכנולוגיה מזון וייעוץ סביבתי עשויים לעזור לחברות מזון לפתח וליישם תהליכים וטכניקות חדשות המקנות למוצרים המזון את התכונות הסביבתיות המבוקשות.