מבקרים שהגיעו לאחרונה לחופי העיר נדהמו לגלות יצורים צהובים שממבט ראשון נראו כעקרבים. “החוף בבת ים שורץ עקרבים צהובים… זה היה מבעית”, זו לשון ההודעה שהעלתה תושבת העיר באחת הקבוצות המקומיות ועוררה בהלה.
נראה ולא מדובר בעקרבים ולא בבעלי חיים מסוכנים , אלא על סרטנים חולונים שהגיעו מהים.
מבדיקה שנערכה עולה כי “חופי בת ים התמלאו בימים האחרונים בסרטן צהוב המכונה חולון, המוכר גם כסרטן חולות החוף”. הסרטן הצהוב מגיע עד 35 מ”מ שחי בעיקר בחופי ים עם הרבה חול ופעיל לרוב בלילה.כרגע זו עונת ההתחממות ולכן הוא יוצא ממחילות שהוא חופר בחול, ממש מעל קו הגאות העליון, זהו הקו הגבוה ביותר שאליו מגיעים מי הים במחזור הגאות והשפל”.
עוד נמסר כי : “מה שגורם לפחד בקרב תושבי העיר הוא עיניו של החולון, שנישאות גבוה מעל גופו, כמו גבעולים, כדי להגדיל את שדה הראייה שלו.”
האם התושבים צריכים לחשוש מהסרטנים הללו?
“החולון אמנם אוכל כל, אבל לא בני אדם, וניזון בעיקר מפלט ים, למשל מבעלי חיים מתים שנסחפים לחוף או מאצות. החולון גם טורף, וניזון מביצים של צבי ים הטמונות בחול ואף מאבקועים של צבי ים”.
חוקרים באוניברסיטת תל אביב חקרו לאחרונה את הקשר בין הפעילות האנושית בחוף לבין נוכחות הסרטנים. הם ביצעו ספירה לפני סוף השבוע ולאחריו והשוו את מספר הסרטנים הפעילים בחוף לפני ואחרי נוכחות אנושית מוגברת.
מסבירה ד”ר בלה גליל, אוצרת אוסף הסרטנים במוזאון הטבע על שם שטיינהרדט ואומרת: “אפשר לזהות מחילה פעילה כשמגיעים בבוקר, לפני הרוחצים, ורואים את עקבות הרגליים של הסרטן בפתח המחילה, או את סימני החפירה שלו”.
תוצאות המחקר מלמדות: “ניכר כי כיום יש דעיכה בכמות מחילות הסרטנים. יש עשירית מן המחילות ממה שנמדדו לפני מספר שנים”.
סרטני חולון אינם תוקפים בני אדם והם נמצאים בסכנת הכחדה ,מה שאומר שצריך לשמור עליהם, הסרטן הזה נוהג לאכול כל דבר הוא מנקה ואוכל שאריות שהשאירו המבקרים .